Charlie Parker

-Jazzin suurin 2. maailmansodan jälkeen-

Charles (Charlie) Christopher Parker oli amerikkalainen jazzsäveltäjä ja -saksofonisti. Hän eli vuosina 1920 - 1955. Hänestä käytettiin myös lempinimiä "Bird" ja "Yardbird". Yleisesti ollaan sitä mieltä, että Parker oli 2. maailmansodan jälkeisen jazzin suurin ja tärkein muusikko, yksi niistä harvoista jotka ovat muuttaneet jazzia pysyvästi.

Parker syntyi Kansas Cityssä, Kansasin osavaltiossa. Hän lopetti koulunkäynnin 14-vuotiaana ja soitti useissa bändeissä Kansas Cityssä, Missourin osavaltion puolella, mm. Jay McShannin kanssa. Parker oppi paljon paikallisilta saksofonisti-bändinjohtajilta Lester Youngilta ja Count Basielta. Ensimmäinen Parkerin levytys on vuodelta 1940, tosin joidenkin lähteiden mukaan se olisi jo vuodelta 1937. Hän kävi New Yorkissa ensimmäisen kerran 1939 ja muutti sinne myöhemmin pysyvästi. Siellä hän kehitti mm. trumpetistien Dizzy Gillespien ja Miles Davisin sekä pianisti Thelonius Monkin kanssa uuden jazztyylin bebopin.

Bebop (bop, rebop) mursi tuolloisen jazzin normit poikkeamalla suuresti swingistä. Toisin kuin swing, bebop on soinnullisesti ja rytmisesti hyvinkin monimutkaista. Bebop oli askel jazzin tiellä kuuntelumusiikiksi, monimutkaisuus kuitenkin vähensi kuuntelijamääriä ja teki jazzista "vähemmistömusiikkia". Bebopissa Parker hyödynsi taitoaan improvisoida kappaleen sointujen perusteella, mikä teki musiikista monimuotoisempaa kuin swingin pelkkä teeman variointi.

Myöhemmin Parker toimi pääasiassa omien bändien johtajana. Parker ja Gillespie oleskelivat myös Los Angelesissa. Siellä heihin kuitenkin suhtauduttiin epäluuloisesti ja he päättivät palata New Yorkiin. Parker kuitenkin päätti vaihtaa paluulippunsa rahaksi ja jäi Los Angelesiin. Hän oli ollut riippuvainen heroiinista jo Kansas Cityn aikoina. Länsirannikolla oleskellessaan hän ei saanut tarpeeksi heroiinia ja huumeiden puutteessa joi paljon. Nämä syyt johtivat täydelliseen romahdukseen ja hän joutui puoleksi vuodeksi sairaalaan. Sieltä päästyään hän palasi New Yorkiin.

Palattuaan New Yorkiin vuonna 1947 hän johti kvintettiä jossa olivat myös Miles Davis, Duke Jordan, Tommy Potter ja Max Roach. Hän kävi Euroopassa vuosina 1949 ja 1950. Näihin aikoihin hän alkoi sisällyttää kokoonpanoihinsa jousisoittimia.

Tunnettuja Parkerin kappaleita ovat mm. Parker's Mood, Billie's Bounce ja Now's the Time.

Lähteet

  1. WWW: http://205.186.189.2/cgi-win/amg.exe?opt1=2&sql=2P_IDP|||112401 - Charlie Parker
  2. Microsoft Encarta 96 CD-ROM : "Parker, Charlie", Funk & Wagnalls Corporation 1995
  3. TOP Koululaisen tietokeskus, Osa 7 : "Parker, Charles", WSOY 1991
  4. CD-Facta 97 CD-ROM : "Parker, Charles"
  5. TOP Koululaisen tietokeskus, Osa 3 : Jazz, WSOY 1991
  6. WWW: http://www.roughguides.com/RG_WWW/JAZZ/PARKER.html - THE ROUGH GUIDE TO JAZZ ON CD: Charlie Parker
  7. TOP Koululaisen tietokeskus, Osa 6 : "jazz", WSOY 1991
  8. WWW: http://www.wam.umd.edu/~losinp/music/bird.html - Charlie Parker Discography
  9. FTP-hakemisto: ftp://ftp.njit.edu/pub/images/

Takaisin pääsivulle
http://www.iki.fi/Tuukka.Hastrup/parker.html
© 1997 Tuukka Hastrup(Tuukka.Hastrup@iki.fi)